https://www.facebook.com/photo/?fbid=540824438082690&set=pb.100064654150489.-2207520000.

29.05.2023 Скопје

Како дел од актуелната даночна реформа во Хрватска, новиот даночен третман на бакшишите како алатка за зголемување на приходите на работниците од туризмот и угостителството заслужува заслужено место. Накратко, тоа значи дека се уште може да се плаќа бакшиш со картичка, но од јануари 2024 година, едно евро бакшиш ќе биде навистина едно евро за работникот, до годишниот ослободен од данок од 3.360 евра.

Така се реализираа заложбите на Хрватската стопанска комора (ХОК). Претседателката на Одделението за сметководители при ХОК, Ѓурѓица Мостарчиќ, наведува дека суштинската разлика од воведувањето на бакшишот е во тоа што на него моментално се пресметуваат данок и придонеси, така што работодавачот му плаќа на работникот нето износ.

Бакшишот не подлежи на пресметка на ДДВ, но според важечките правила за оданочување на приходите, тој претставува дел од бруто платата. На пример, едно евро, според пресметката која зависи од индивидуалната состојба на поединечен работник врз основа на на плата, место на работа, место на живеење и слично, на работник денес му припаѓа само 40 до 50 отсто од бакшишот во нето износот.

„Согласно новиот систем, на работникот ќе му се исплаќа целиот бакшиш, се разбира до износот што не се оданочува“, вели Мостарчиќ, додавајќи дека рестораните мора да се договорат со сопствениците на картичката за да се решат проблемите поврзани со на трошокот за наплата на таксата за картичката за извршената услуга, така што тоа нема да биде товар ниту на работодавците ниту на работниците.

Останува да се види и како ќе се оданочува износот на бакшиш кој ги надминува неоданочливите 3.360 евра годишно. Предлогот на ХОК е тој да се оданочува според Законот за локални даноци. За подарок сега се плаќа данок од четири проценти, а од Комората сметаат дека тоа е најсоодветното оданочување, бидејќи бакшишот е подарок од задоволен купувач на угостителски работник.

Овие измени даваат дополнителна мотивација за вработување во угостителскиот сектор и сродните услуги, што е исклучително важно со оглед на учеството на туризмот и угостителството во вкупната економија и БДП.

„За угостителскиот сектор ова е значајно бидејќи ќе биде полесно да се задржи постоечката работна сила, а ќе послужи и како уште една алатка за преговори за наоѓање идна работна сила. Она што е за пофалба е што се е апсолутно транспарентно кон работниците и кон Даночната управа. бидејќи во секој момент се гледа колку има секој работник покрај договорената плата“, вели претседателот на Угостителското здружение ХОК, Франц Летица.

Подготвено од А.Ѓ.

About Author