hrana def

10.05.2023 Скопје

Нутриционистот Роб Хобсон ја нагласува важноста да се води здрав начин на живот дури и во четириесеттите години, што може да биде многу зафатено и стресно време. Ако често посегнувате по суплементи наместо правилна и редовна исхрана, со надеж дека ќе го подобрите вашето здравје, можеби е време за промена, смета овој експерт.

Тој наведе пет вообичаени грешки во исхраната кои луѓето често ги прават по четириесеттиот роденден.

1. Прескокнување оброци

„Прескокнувањето оброци е вообичаено во четириесеттите, но може да биде штетно за вашето здравје. Нередовните оброци може да предизвикаат нерамнотежа на шеќерот во крвта, да поттикнат зголемување на телесната тежина и да влијаат на вашето расположение. Уште повеќе, недоволното јадење може да значи и дека не добивате соодветни хранливи материи , што може да влијае на многу различни аспекти на вашето здравје“, истакнува Хобсон.

2. Не внесувате доволно протеини

Протеинот е од суштинско значење за одржување на мускулната маса, која природно опаѓа како што стареете.

„Недоволното внесување на протеини може да доведе до губење на мускулната маса, што го отежнува извршувањето на секојдневните активности и го зголемува ризикот од падови и скршеници на долг рок“, вели нутриционистот.

На повеќето возрасни луѓе им требаат околу 0,8 g протеини на килограм телесна тежина дневно. Од јајца, до живина и јаткасти плодови, до млечни производи, постојат многу одлични извори на протеини.

3. Не внесувате доволно влакна

„Влакната се од суштинско значење за одржување на дигестивното здравје, регулирање на нивото на шеќер во крвта и чувство на ситост. Многу луѓе во четириесеттите не добиваат доволно влакна, што доведува до запек, зголемување на телесната тежина и зголемен ризик од хронични здравствени состојби како што се срцеви заболувања и дијабетес“, вели Роб Хобсон.

За да го зголемите внесот на влакна, изберете храна како цели зрна, овошје, зеленчук и мешунки како грав, леќа или наут.

4. Јадете преработена храна

Стресот и временските ограничувања може да ве наведат често да посегнувате по готовата храна, која главно е преобработена.

„Иако може да биде удобна, удобната храна има тенденција да биде богата со калории, нездрави масти, натриум и додаден шеќер. Овие намирници може да придонесат за зголемување на телесната тежина, воспаление и хронични здравствени состојби, кои се зголемуваат здравствените грижи како што стареете. Тоа е зошто е критично да се стремиме кон урамнотежена, здрава исхрана полна со свежа храна, овошје и зеленчук“, предупредува експертот.

5. Несовесно консумирање суплементи

„Луѓето во четириесеттите често бараат волшебна пилула или брз лек за подобрување на нивното здравје, обично преку суплементација. Изборот на додатоци во исхраната кои се релевантни за вашата возраст и кои се насочени кон специфични здравствени состојби ќе биде поефективен од земање на грст било што“, објаснува Хобсон.

Подготвено од А.Ѓ.

About Author