krastavici i domat

22.05.2023 Скопје

Краставици, домати, копар, сол и бибер по вкус, малку растително масло – едноставната, вкусна и многу популарна салата веќе неколку години предизвикува многу контроверзии.

Руската нутриционистка Алена Парецку објасни во што е тајната.

“Речиси секој прави и јаде салата од краставици и домати со зелена боја, но постојат докази дека сите можни придобивки од зеленчукот кога ќе се измешаат во една салата може делумно да се неутрализираат. Се верува дека поради составните компоненти на овој зеленчук, нивната комбинација предизвикува процеси на ферментација во желудникот и цревата. Тоа може да предизвика надуеност, надуеност и иритација на дигестивниот тракт“, објаснува нутриционистката.

Доматите содржат големо количество аскорбинска киселина (витамин Ц), а краставиците го содржат ензимот аскорбиназа кој го разградува и неутрализира витаминот.

Покрај тоа, краставиците содржат многу вода и влакна, доматите имаат многу киселини, па нивната заедничка апсорпција го оптоварува дигестивниот тракт. Кај луѓето со чувствителни црева, оваа салата може да предизвика дијареа.

Друга точка – краставиците, поради нивниот состав, формираат алкална средина, додека доматите имаат кисел состав.

Како резултат на тоа, се јавува реакција на неутрализација со намалување на активноста на оние корисни соединенија кои се наоѓаат во двата вида зеленчук.

Подготвено од А.Ѓ.

About Author