aluminiumska folija

16.05.2023 Скопје

Често користиме алуминиумска фолија во домаќинството, а може да биде одлична за задржување на сокови при печење риба, месо, зеленчук. Но, дали алуминиумската фолија е опасна по здравјето?

Прво треба да се каже дека алуминиумот е насекаде околу нас, тој се појавува и во природата и е трет најзастапен елемент во Земјината кора. Во својата природна состојба обично се врзува со други елементи како што се фосфати и сулфати, па покрај тоа што се наоѓа во работи како пакување храна, садови за печење, па дури и козметика, се наоѓа и во почвата, во нашата вода за пиење и во нашата храна, во овошјето, зеленчукот, месото, рибата, житарките и млечните производи.

Адитивите за храна, како што се конзервансите, боите и вештачките згуснувачи, исто така, содржат алуминиум. Алуминиумот во високи нивоа може да биде штетен за здравјето на луѓето.

Некои студии пронајдоа докази дека овој метал може да биде поврзан со Алцхајмерова болест, бидејќи се забележани покачени нивоа кај луѓето кои живеат со оваа состојба, додека други шпекулираат дека може да биде поврзан со рак. Сепак, потребни се дополнителни студии во поголем обем за да се потврди оваа поврзаност.

А што е со алуминиумската фолија? Како и кај многу метали, важно е да се намали количината што ја консумираме, но тешко е целосно да се елиминира. Светската здравствена организација и Организацијата за храна и земјоделство на Обединетите нации изјавија дека е прифатливо да имаме ниски нивоа на алуминиум во нашите системи, околу два милиграми на килограм телесна тежина неделно.

Освен тоа, истражувањата покажаа дека алуминиумот содржан во садовите за готвење и фолијата може да навлезе во храната, но тоа зависи и од температурата на која готвите, киселоста на храната и присуството на други состојки.

Сепак, засега нема цврсти докази кои покажуваат дека внесот на алуминиум од фолија е поврзан со зголемен ризик по здравјето. Но, ако се сомневате, избегнувајте да користите алуминиумски садови за готвење и да готвите кисела храна во алуминиумска фолија.

Подготвено од А.Ѓ.

About Author