12.04.2023 Скопје
Некои истражувања сугерираат дека јадењето краставици може да помогне да се намали ризикот од рак, па дури и да се запре растот на клетките на ракот.
1. Висока содржина на кукурбитацин
Според една студија, краставиците можат да помогнат во борбата против ракот поради нивната висока содржина на кукурбитацин Б (CuB). CuB е природно растително соединение кое има ефект врз клетките на ракот.
2. Помага во борбата против ракот
Поточно, истражувањето во CuB покажува дека краставицата може да помогне во борбата против ракот на црниот дроб, дојката, белите дробови и простатата.
3. Ги уништува клетките на ракот
Истражувањето прецизира дека CuB може да помогне да се запре растот на ракот и евентуално да ги уништи клетките на ракот.
4. Да се јаде и кората
Според некои истражувања, покрај пулпата, препорачливо е да се јаде и кората од краставицата: таа всушност е подобар извор на кукурбитацин (CuB) од пулпата.
Подготвено од А.Ѓ.