13.04.2023 Скопје
Авокадото е сестрано овошје кое може да се користи во различни јадења, од гвакамола до смути. Покрај тоа, авокадото, богато со калциум и калиум, е корисно за здравјето на срцето, нервниот систем и цревата. Сепак, изборот на добро зрело авокадо може да биде тешко, особено ако не сте запознаени со знаците на зрелост.
Добро зрело авокадо кое е подготвено за конзумирање има кремаста, маслена текстура. Еве неколку совети како да изберете добро зрело авокадо.
– Бојата на кожата на авокадото
Прво проверете ја бојата на кожата на авокадото. Зрелото авокадо треба да има темно зелена или речиси црна боја на кожата. Ако авокадото е уште зелено, се уште не е готово и ќе му требаат уште неколку дена да созрее.
– Нежно исцедете го авокадото
Второ, нежно исцедете го авокадото. Ако е зрел, треба да биде малку мек на допир, но не многу тестен. Ако е премногу тврд, уште не е зрел, а ако е премногу мек, презрел.
– Стеблото од авокадо
На крај извадете го стеблото од авокадото. Ако лесно се откачи и одоздола се гледа зелена боја, зрело е и подготвено за јадење. Ако е кафеава е презрела, а ако тешко се вади уште не е зрела.
Со овие совети, можете да изберете добро зрело авокадо кое е совршено за вашиот следен оброк. Еве неколку идеи за рецепти со авокадо.
1. Печено авокадо
Печеното авокадо е одлична идеја за брз и хранлив оброк.
2. Тост од авокадо
Тостот од авокадо е здрава и брза закуска. Едноставно изгмечете го добро созреаното авокадо на тост и зачинете со сол, мелен бибер, сок од лимон и сусам.
Подготвено од А.Ѓ.