avokadooo

13.04.2023 Скопје

Авокадото е сестрано овошје кое може да се користи во различни јадења, од гвакамола до смути. Покрај тоа, авокадото, богато со калциум и калиум, е корисно за здравјето на срцето, нервниот систем и цревата. Сепак, изборот на добро зрело авокадо може да биде тешко, особено ако не сте запознаени со знаците на зрелост.

Добро зрело авокадо кое е подготвено за конзумирање има кремаста, маслена текстура. Еве неколку совети како да изберете добро зрело авокадо.

– Бојата на кожата на авокадото

Прво проверете ја бојата на кожата на авокадото. Зрелото авокадо треба да има темно зелена или речиси црна боја на кожата. Ако авокадото е уште зелено, се уште не е готово и ќе му требаат уште неколку дена да созрее.

– Нежно исцедете го авокадото

Второ, нежно исцедете го авокадото. Ако е зрел, треба да биде малку мек на допир, но не многу тестен. Ако е премногу тврд, уште не е зрел, а ако е премногу мек, презрел.

– Стеблото од авокадо

На крај извадете го стеблото од авокадото. Ако лесно се откачи и одоздола се гледа зелена боја, зрело е и подготвено за јадење. Ако е кафеава е презрела, а ако тешко се вади уште не е зрела.

Со овие совети, можете да изберете добро зрело авокадо кое е совршено за вашиот следен оброк. Еве неколку идеи за рецепти со авокадо.

1. Печено авокадо

Печеното авокадо е одлична идеја за брз и хранлив оброк.

2. Тост од авокадо

Тостот од авокадо е здрава и брза закуска. Едноставно изгмечете го добро созреаното авокадо на тост и зачинете со сол, мелен бибер, сок од лимон и сусам.

Подготвено од А.Ѓ.

About Author