09.03.2023 Скопје

Во категоријата суперхрана, односно намирници кои имаат особено благотворно влијание врз здравјето, спаѓаат најразновидните и егзотични намирници, но и едноставни, секојдневни и толку вообичаени во исхраната. Еден од нив е гравот.

Полн е со влакна кои го штитат срцето. Според Американското здружение за дијабетес, тој е, исто така, богат со протеини, половина чаша грав има иста количина на протеини како и 300 грама месо.

Заедно со протеините и сложените јаглехидрати, содржи важни витамини и минерали како фолна киселина, манган, калиум, железо, фосфор, бакар и магнезиум. Протеинот во гравот им помага на мускулите во нашето тело, а сложените јаглехидрати обезбедуваат постојан извор на енергија.

Помеѓу белиот и другите видови грав, изберете други видови бидејќи содржат антиоксиданси и изофлавони, кои се моќно соединение кое спречува неколку видови на рак, пред се на дебелото црево, го намалува ризикот од срцеви заболувања, ја подобрува јачината на коските и здравјето на простатата и ја олеснува менопаузата.

Иако за гравот се пишувало во најстарите пронајдени записи, старите Египќани го саделе уште пред Тутанкамон, а ги јаделе и старите Грци во Европа и Индијанците во Америка, во последните години црните грав го привлекуваат вниманието на научниците.

Полн е со хранливи материи како минералот молибден, кој учествува во метаболизмот, и витамини Б9 и Б1, влакна, триптофан (неопходна аминокиселина во исхраната на човекот), манган, протеини, магнезиум, фосфор и железо. Некои податоци велат и дека црниот грав може да го намали ризикот од срцеви заболувања за дури 82 проценти.

Гравот, како и другите мешунки, се омилено јадење на вегетаријанците и веганите бидејќи го надополнуваат недостатокот на протеини, а често се подготвуваат во комбинација со житарки. Гравот треба да се натопи пред да се готви бидејќи полесно ќе се вари. Не се препорачува да се јадат сирови (како и гравот) бидејќи некои видови грав може да содржат токсични материи кои се уништуваат со термичка обработка, дури и по десет минути. Повеќето мешунки се варат подолго.

Зошто имаме надуеност после конзумирање грав?

Гравот содржи и влакна – олигосахариди, кои се состојат од три до пет молекули на шеќер поврзани така што телото не може да ги вари или апсорбира. Нашето тело не може сам да ги раствори олигосахаридите, но бактериите во цревата можат и тие произведуваат метан, од кој телото сам се ослободува. Совет е гравот добро да се измие, ноќта пред готвењето да се стави во вода, да се смени водата во која се варат и да се додадат комбу алги, ким, анасон и анасон. Сето ова може да ја намали надуеноста по конзумирање мешунки.

Подготвено од А.Ѓ.

About Author

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *