dijabetes

28.02.2023 Скопје

Првото истражување на Студијата за здравје и стареење во Шри Ланка (SLHAS) спроведена во 2018/2019 година покажа дека скоро секој четврти возрасен во Шри Ланка (23%) има дијабетес, што е највисока стапка на дијабетес во Азија. Уште позагрижувачки е тоа што повеќе од една третина од Шри Ланка со дијабетес не се дијагностицирани.

Студијата за здравје и стареење во Шри Ланка е долгорочна национална здравствена студија управувана од Институтот за здравствена политика (IHP) и од универзитетите Коломбо, Пераденија, Рухуна и Раџарата. Истражувањето беше финансирано од Швајцарската национална научна фондација и IHP, а поддржано од Министерството за здравство и д-р Ренука Јајатиса, чија лабораторија во Институтот за медицински истражувања ги спроведе сите лабораториски испитувања. Една цел на истражувачите беше да добијат сигурни и меѓународно споредливи проценки за тоа колку жители на Шри Ланка имаат дијабетес и тие испитуваа и тестираа речиси седум илјади Шри Ланканци од триста заедници низ островот.

Резултатите покажуваат дека дури и жителите на Шри Ланка кои немаат прекумерна тежина имаат висок ризик за развој на дијабетес, бидејќи дури и секој петти возрасен човек кој немал прекумерна тежина исто така имал дијабетес. Ограничувањата на Азискиот индекс на телесна маса на Светската здравствена организација, кои лекарите ги користат за да ги класифицираат луѓето со прекумерна тежина или дебели, се чини дека не се соодветни за да го опфатат зголемениот ризик од дијабетес во Шри Ланка и веројатно кај другите јужноазијци.

Дијабетесот е растечка причина за глобална смртност и морбидитет и двигател на трошоците за здравствена заштита. Глобалните студии на NCD Risk Factor Collaboration (NCD-RisC) и Меѓународната федерација за дијабетес (IDF) покажуваат дека дијабетесот во земјите во развој се зголемува побрзо отколку во развиените земји, при што ризикот од дијабетес на која било дадена возраст е поголем кај земјите во развој отколку во богатите. земји.

Иако студијата не прави разлика помеѓу дијабетес тип I и тип II, податоците од студијата сугерираат дека повеќе од 95% од дијабетесот во Шри Ланка е дијабетес тип II.

Научниците дознаа дека постојат одредени прекинувачи кои влијаат на тоа како се изразува нашата ДНК – или генетски особини, и дека поставките за овие прекинувачи се под влијание на околината на која сме изложени. Сега се акумулираат докази дека овие поставки може да се наследат од една до друга генерација, па начинот на кој нашето тело е делумно приспособено на околината на која биле изложени нашите родители или дури и баби и дедовци. Постојат шпекулации дека јужноазијците имаат „штедлив ген“ кој можеби е наследство од многувековна несоодветна исхрана од британскиот Раџ или порано. Всушност нашата физиологија е прилагодена на несоодветниот внес на храна, така што со економскиот развој во изминатиот век, нашите тела не се способни добро да се справат со зголемената достапност на хранливи материи, особено гликоза.

Истражувачите откриле дека дијабетесот е највисок во западната провинција и делови од северните и источните провинции. Нивните наоди, исто така, укажуваат дека преваленцата на дијабетес се зголемувала со возраста пред да се намали на околу 70 години и била повисока кај жените отколку кај мажите на повеќето возрасти. Сепак, имаше мала разлика помеѓу мажите и жените со ист БМИ, што сугерира дека повисоката преваленца кај жените може главно да биде предизвикана од повисокиот БМИ и прекумерната тежина.

Клучна сила на Студијата за здравје и стареење во Шри Ланка е тоа што користела и тестови за толеранција на гликоза во плазма на гладно и орални тестови за толеранција на гликоза за откривање на дијабетес и преддијабетес и дека ги опфаќа сите демографија и области во Шри Ланка. Сепак, истражувачите признаа некои ограничувања во студијата, вклучително и неможноста да се направи разлика помеѓу инсулин и не-инсулин зависен дијабетес, потпирајќи се на зборовите на учесниците дека постеле пред нивните тестови и неможноста да направат повторен потврден тест кај учесниците во студијата.

Подготвено од А.Ѓ.

About Author