Image by dashu83 on Freepik

16.02.2023 Скопје

Плодот на змејот, или питаја, е плод на кактусот. Се нарекува и круша јагода или питахаја. Доаѓа од Јужна Америка, но најголем дел од неговите култури се во Азија. Можеби личи на киви, но има малку пософистицирана кожа. Змејовото овошје има овална форма, месести раменици и завршува со големи бели цветови за време на цветањето.

Питахаја расте на кактуси од семејствата Stenocereus и Hylocereus. Една од најпопуларните сорти е црвено змеј овошје со карактеристично бело месо. Постојат и сорти со жолта кожа и бело месо, и црвена кожа и црвено месо. Трошоците за купување змејово овошје во Полска во просек се околу десетина злоти за килограм.

За разлика од многу растенија, змејовото овошје содржи многу беталаин соединенија. Покрај тоа, тие се јавуваат само, меѓу другото, во питаја, црвена репка и бодликава круша. Благодарение на нив, процесот на оксидација на липидите е инхибиран. Конзумирањето змејово овошје има корисен ефект врз црвените крвни зрнца и спречува промени во кардиоваскуларниот систем, на пр. поради хемотерапија. Овошјето на змејот е 80% вода, па затоа јадењето е исто така освежувачко.

Змејовото овошје се користи во медицински цели со векови. Научниците од Кина спровеле студија на глувци на кои им бил даден екстракт од овошје. Се испостави дека глодарите значително изгубиле тежина, иако биле на диета богата со маснотии. Покрај тоа, ризикот од воспаление и заболување на замастен црн дроб беше намален. Причината за овој успех беа споменатите соединенија на беталаин.

Плодот на змејот, иако претежно вода, е богат со минерали и витамини. Тие се: протеини, влакна, масти, витамин Ц, витамин Б6, витамин ПП, витамин Б2, калциум, фосфор, железо. Ова ја прави питаја суперхрана. Покрај тоа, семките од змејово овошје содржат вредни омега-3 и омега-6 полинезаситени масни киселини. Овошјето не е калорично – има 100 kcal на 52 g питаја.

Змејовото овошје не треба посебно да се подготвува. Можете да го јадете како киви, односно пресечете го на половина и со лажица изберете го месото. Питаја е подготвена за јадење кога нејзината кожа е мазна. Незрелото змејово овошје, пак, има тврда кора. Од друга страна, презрелата питаја има црни дамки. Што се однесува до самата кожа, таа не може да се јаде, иако може да се користи како украс. Питаја може да се додаде и во сок, шејкови или смути.

Многу луѓе кои првпат гледаат змејово овошје имаат впечаток дека е слатко. Всушност, вкусот на овошјето е благ, но со благи слатки акценти. Ова го прави јадењето змејово овошје самостојно можеби не е пријатно. Сепак, вреди да се додаде вода за пиење во сокови, инфузии, вино или чај. Кога правите инфузии, не користите овошје, туку цвеќиња.

Подготвено од А.Ѓ.

About Author

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *