07.02.2023 Скопје
Ако досега кафето беше пијалок кој не се препорачуваше за оние кои боледуваат од хипертензија, сега има целосна промена на срцето.
Според едно италијанско истражување, спроведено од Универзитетот во Болоња и IRCCS Azienda Ospedaliero-Universitaria di Bologna – Policlinico di Sant’Orsola, кафето всушност би помогнало да се одржи нискиот крвен притисок.
Истражувачите зеле примерок од 720 мажи и 783 жени, сите од италијанска националност. Различни фактори, како што се нивото на крвниот притисок и навиките за пиење кафе, беа испитувани за секој поединец, заедно со различни други клинички податоци.
Првиот автор на студијата, Ариго Цицеро, професор на Катедрата за медицински и хируршки науки на Универзитетот во Болоња, потврдува дека оние кои редовно пијат кафе имаат понизок просечен периферен крвен притисок. За прв пат, тие исто така видоа такви ефекти врз централниот аортен притисок, оној во близина на срцето.
Она што е добро за крвниот притисок не е кофеинот, и затоа се чини дека ефектите на кафето без кофеин, врз крвниот притисок, се исти во споредба со обичното кафе. Всушност, кофеинот не е единственото нешто што игра активна улога во биохемијата на кафето, а другите супстанции делуваат како противтежа.
Оваа студија, која може да го отвори патот за многу повеќе истражувања, беше објавена во списанието „Нутриенти“. Оригиналниот наслов на статијата е „Само-пријавена потрошувачка на кафе и централен и периферен крвен притисок во групата на студијата за срце Бризигела“.
Авторите пријавени во статијата се: Ариго Цицеро, Федерика Фогачи, Серхио Д’Адато, Елиса Гранди, Елизабета Рицоли и Клаудио Борги.
Подготвено од А.Ѓ.