21.02.2023 Скопје
Кивите се многу вредно овошје бидејќи нивното редовно консумирање ви овозможува да имате корист од важни извори на влакна, калиум и антиоксиданси.
Антиоксидансите, особено, помагаат да се неутрализираат слободните радикали, кои се делумно одговорни за оштетување на клетките и нивната ДНК. Слободните радикали се вклучени и во можниот развој на воспаление и рак.
Неодамнешното истражување објавено во Фондацијата за исхрана на Италија, меѓу другото, ја истакна важноста на редовното консумирање на киви за да помогне во регулација на слабите црева. Анализирајќи ги податоците собрани во текот на студијата, истражувачите забележаа дека испитаниците кои консумирале 2 зрели, излупени киви дневно во текот на 4 недели, имале корист од подобрувањето од перспектива на синдром на нервозно дебело црево со доминантен запек.
Кивата помага да се подобру синдромот на нервозно дебело црево со доминантен запек. Тоа е затоа што влакната во клеточните ѕидови на кивите имаат голема способност да отекуваат и задржуваат вода ин витро. Затоа, оваа способност може да доведе до омекнување на столицата и, следствено, зголемување на нивната фреквенција.
Според истражувачите кои учествувале во меѓународната студија, „конзумирањето на 2 зелени киви дневно резултира со клинички значајно зголемување на целосното спонтано празнење на дебелото црево, со подобрувања во абдоминалната удобност, напрегањето, обликот на столицата и квалитетот на животот“.
Подготвено од А.Ѓ.