hrana def

26.01.2023 Скопје

Вкусот на Атлас е гастрономски туристички водич кој собира рецепти за автентични јадења и прегледи од гастрономски експерти. Неговата цел е да ги води своите корисници кон уникатно кулинарско искуство. Направи рангирање на 10-те најдобри национални кујни во светот, изгласани од корисниците на познатиот водич. Тие земаа предвид различни фактори, како што се специфични состојки и типични јадења за секоја земја.

Десетта во рангирањето на кујните во светот се наоѓа перуанската храна. Најпопуларните јадења се тигарското млеко, коконата (овошје од семејството на цитруси) и цевиче. Вкусот на Атлас ги препорачува следните ресторани за луѓето кои ја посетуваат јужноамериканската земја. За да уживате во перуанското кулинарско искуство што се случува еднаш во животот, предложените ресторани се сите во Голема Лима: Изолина Таберна Перуана (Баранко), Астрид и Гастон (Сан Исидро) и Ла Мар Цебичерија (Мирафлорес).

Иако обично има одлична репутација во популарната култура, француската кујна се искачува само на деветтата позиција во поредокот. Меѓу најпопуларнитњ јадења и состојки се сирењата „Mont d’Or“ и „Rochebaron“, aïoli (провансалски сос), бифтек со бибер и познатиот „Crème brûlée“. Меѓу француските ресторани препорачани од корисниците на гастрономскиот водич се Les Plaisirs (Пејон), Julien (Фудај), L’Air de Famille (Тулуз) и Bistrot Dupont (Понт-Сен Мари).

Не се ланецот ресторани како Мекдоналдс или Кентаки Фрид Чикен кои ги носат САД на осмото место во рангирањето на најдобрите кујни во светот, туку спектакуларните јадења како јаболката Honeycrisp, дивиот лосос од Алјаска, портокалите од Флорида и сендвичот од Тексас. Меѓу најдобрите американски ресторани во туристичкиот водич се Commander’s Palace (Њу Орлеанс), St. Elmo Steak House (Индијанаполис), Russ & Daughters (Менхетен) и La Taqueria (Сан Франциско).

Седмата позиција е за турската кујна. Корисниците на Вкусот на Атлас беа фасцинирани од Кајмак (еден вид крем), колбас од Афион, ајдинска смоква, кебап Чаг и крем од мед. Ова се најдобро оценетите ресторани за турски деликатеси: Asci Bacaksiz (Афионкарахисар), Karaköy Güllüoğlu (Бејоглу), Hafız Mustafa (Фатих), Özcan Turşuları (Кадикој) и Beyti (Бакиркој).

Меѓу најдобрите кујни во светот, според корисниците на Вкусот на Атлас, се наоѓа и мексиканската кујна на шестото место. Омилени јадења се ванила Кинантла, сирење Оаксакан, Кајета (дулче де лече, вид на десерт), Карнитас (јадење со месо) и Чилакилес (мезе). Најприфатени ресторани од јавноста каде што можете целосно да уживате во најдоброто мексиканско кулинарско искуство додека ја посетувате земјата: El Mural de los Poblanos (Пуебла де Сарагоса), Casa Valadez (Guanajuato), Caesar’s (Tijuana) и La Hacienda de Лос Моралес (Мексико Сити).

Индиската кујна ја зазема петтата позиција, благодарение на, меѓу другото, овие јадења и состојки: Гарам Масала (зачини), Гхи (бистриран путер), Малаи (вид крем), Лук Наан (типичен индиски леб) и Кема (рамна врз основа на говедско месо). Овие типични индиски јадења можете да ги вкусите на највисоко ниво во следниве ресторани: Shree Thaker Bhojanalay (Мумбаи), Karavalli (Бангалор), Бухара (Њу Делхи) и Dum Pukht (Њу Делхи).

Јапонија е четврта на оваа листа и тоа е разбирливо, со оглед на нејзината храна како Икура (икра од лосос), говедско месо од Коби, Рамен и Карааџ (вид на пржено месо). Најдобрите јапонски ресторани според корисниците на Вкусот на Атлас се Суши Ја (Чуō), Суши Ракуми (Кјото), Нишиазабу Таку (Минато) и Суши Мијакава (Сапоро).

Шпанија и нејзините типични производи го освојуваат бронзениот медал, со што стигнаа до третата позиција. Помеѓу јадењата и намирниците кои најмногу ги сака публиката на Вкусот на Атлас, ги имаме Jamon Iberico de bellota, сирењето Manchego, Espetos (типично јадење на Малага базирано на сардини) и ракчиња на скара. Ако сте на одмор во Шпанија, не заборавајте да ја понесете листата на најдобрите ресторани со вас. Според TasteAtlas, тоа се Casa Bigote (Sanlúcar de Barrameda), Del Oso (Areños), Las Termas (Astorga) и Bar La Plata (Барселона).

Второ место во рангирањето на националните кујни е грчката кујна. Најомилени состојки и типични јадења се Родамина Наусас (локални праски), Саганаки (сотено сирење) и Дакос (мезе на база на фета). Најдобрите ресторани за грчка храна во Грција се Таласино Агери (Ханија), Коузина ЕПЕ (Ханија), Пескеси (Хераклио) и То Антик рис до (Ханија).

Најдобрата национална кујна според Вкусот на Атлас е италијанската! И да се разбереме, кој не сака италијанска храна? Типичните јадења и состојки кои и ја донесоа првата позиција на медитеранската земја се Parmigiano Reggiano, тосканска шунка, Nduja, рижото со печурки од порцини и Pesto alla Genovese. Во Италија, меѓу најдобрите установи за италијанска кујна се Osteria Madonnetta (Marostica), Amerigo dal 1934 (Savigno), Lokanda Devetak 1870 (San Michele del Carso), Trattoria Trippa (Милан) и Madonna Delle Ресторан Nevi (Cessole).

Подготвено од А.Ѓ.

About Author