https://www.flickr.com/photos/phvcsg/8634193598/in/photolist-e9YuWS-bxBC5n-FM2Nq-2hDrRiT-8ipLdj-b2zMW-cmg63W-2nQ1HpB-7gM7LY-5BWBYR-23GKzAH-ykn7T7-axCxUb-pp6F6C-EZLW9s-23S9ytn-XeJZvf-ppkdM6-FM2Hj-3uQkVs-2jJ1Ypf-q4F3aR-q4F2TD-9aLXDB-22M8mQX-q4wxVG-qm5USZ-mT2oFZ-q4x2AJ-2jGtuw8-qiNTEy-6FPhGp-XAwwdr-2nYyrQY-ppkdJR-pp6EPq-pp6ERE-q4DAwa-pp6EPW-pp6EWj-2iXeT1Q-9Sbhg1-e3bmeB-9RGYbu-831NQQ-4Jyhz-4GaHkk-JWX7L-cD9xz3-FK5WqJ

15.11.2022 Скопје

Иако кај популацијата преовладува мислењето дека срцето оболува претежно во поодминати години, но за жал оваа теорија не е точна бидејќи ни младите не се имуни на овој здравствен проблем.

Недостатокот на физичка активност, неправилна исхрана и лоши животни навики го зголемуваат ризикот на разни заболувања на срцето.

Според статистика во медицината ширум светот, по бројот на смртни случаи, за жал кардиоваскуларните болести се на прво место и затоа лекарите предупредуваат за тоа која храна негативно влијае за здравјето на срцето.

Црвеното месо е на првото место, овој вид на месо е богатo со заситени масти, а овие лоши масти можат да влијаат на подигнување на нивото на холестеролот.

Пецивата и брзата храна треба максинално да се избегнуваат бидејќи содржат транс масти, големи количини на зачини, шеќери и појачувачи на вкус, а сето тоа лошо влијае на човечкиот организам, поготово на здравјето на срцето.

Алкохолот исто така е исклучително штетна опција за човековиот организам, може да ги зголеми шансите за појава на крвни згрутчувања и зголемен крвен притисок со што го зголемува ризикот од појава на мозочен удар и срцеви заболувања.

Тука е и прекумерното консумирање на кафе и пијалоци кои содржат кофеин бидејќи кофеинот негативно влијае на работата на срцето, а секако и меѓу штетниците кои го оболуваат срцето се и пржената и премногу солената храна кои можат да доведат до појава на многу кардиоваскуларни заболувања.

Подготвено од М.Н.

About Author

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *