https://www.flickr.com/photos/30478819@N08/48612085491/in/photolist-2h4FDp2-dX1H8f-T2EkJQ-pX7Gk4-Nvsq6f-pEX4mh-6jwcc5-c5DkfW-pX7BLV-nAyqQU-KdSrP2-qqU2M1-a7CtsV-6QAUwx-3xVGHj-6QB15R-c3HqR-qArH8J-ntnNPL-4Lgbye-H12Ezs-p1xRvk-Ykoacs-9FECbm-rNL2wk-pX7Bvp-7hNJv1-pXhwCx-Tqesyp-pERLLx-pw54rG-pVbQP7-78Nucd-pEVoHp-pEVo74-pEVnmX-bfx6NZ-nC5gZp-ehmyU-pVbJKU-pEVh5V-pEVfAn-736rZy-itPQys-2i9JNbJ-RTt4Te-MfjgA-pXhsiF-pEVi8g-FACmZt

09.10.2022 Скопје

Нутриционистите составија список на храна што помага во борбата против депресијата и стресот. За подобро расположение клучни се витамините Ц и Е, омега 3 масни киселините, калиумот и магнезиумот.

Елизабет Сомер, американска нутриционистка, советува кои намирници ќе ви помогнат полесно да се справите со стресот и депресијата. Во списокот спаѓаат пет основни групи на храна, богати со хранливи материи за кои е докажано дека имаат корисен ефект врз расположението.

Витамин Ц, што има ефект на намалување на нивото на хормонот на стресот во крвта, го има во портокалите, лимоните и другите агруми. Сомер тврди дека ако редовно јадете јужно овошје, имате големи шанси да останете смирени во кризни ситуации.

Со витамин Е, магнезиум и аминокиселина аргинин се богати оревите, лешниците и бадемите. Имаат низок гликемиски индекс, односно не предизвикуваат „скокови“ на нивото на шеќер во крвта.

Неколку лешници или бадеми ќе ви помогнат да го одржувате нивото на шеќер во крвта и со тоа да избегнете ненадејни промени во расположението.

Зеленчуците, како спанаќот и кељ, содржат фолна киселина, која помага во борбата против лошото расположение, потребно е да се консумираат често или да конзумирате мултивитамински таблети кои содржат и фолна киселина.

Морската риба како лосос, скуша или сардините се богати со омега 3 масни киселини и го подобруваат расположението, го намалуваат ризикот од депресија и губење на меморија во староста.

Сувото овошје како цреши и вишни, покрај витамин Ц се богати со калиум и магнезиум, кои придонесуваат полесно да се справиме со стресот. Веќе споменатиот витамин Ц е познат како еден од најмоќните антиоксиданси, кој го намалува ризикот од оштетување на мозочните клетки.

Подготвено од А.Ѓ.

About Author